Besinlerin dinlendirilmesi
Taze kesilmiş etinizin daha yumuşak olması için belirli bir süre buzdolabında dinlendirilmesi gerekir.
Ambalajlama
Gıda maddelerini, buzdolabı için uygun olan ambalaj malzemeleriyle içerisinde hava kalmayacak şekilde iyice kaplayarak yerleştirin.
Alüminyum folyonun mat olan tarafı, gıdalara temas etmelidir. Parlak taraf oksitlenebilir.
Kapaksız kapların ağzını çift kat folyo ile (parlak kısmı dışa gelecek şekilde) sararak etrafına lastik geçirin.
Dondurulacak paketlerin son kullanma tarihlerine mutlaka dikkat edin.
Paket sayısı, gıda maddesi ve depolandığı günü gösteren bir dondurucu listesi yapmanız derin dondurucu bölmesindeki besinlerinizin kontrolünü kolaylaştırır.
Gıdalarınızı streç film, su geçirmez plastik sargı ya da polietilen torba kullanılarak hava almadan güvenli bir şekilde dondurabilirsiniz.
Gıdaların soğutulmasında dikkat edilmesi gerekenler
Gıdalarınızı saklayacağınız soğutucu bölmesinin sıcaklığı 2-3 °C olmalıdır.
Patates, soğan, bal kabağı ve sarımsağı, buzdolabında değil; serin, kuru ve karanlık yerlerde saklayın.
Baharat ve otları soğutucu bölmesinde saklayabilirsiniz. Öğütülmemiş olarak satın alındığınızdaysa 1 seneye kadar soğutucuda saklanabilir.
Meyve ve sebzelerinizi, kesmeden ve yıkamadan, nem oranı fazla olan sebzelik bölmelerinde, hava almalarını sağlamak için delik ve temiz poşetlerde saklayın. Kesinlikle siyah poşetler içinde saklamayın.
Meyve ve sebzelerin ayrı bölmelerde saklanması faydalıdır. Etilen gazı üreten meyvelerle (kayısı, muz, nektarin, armut, erik, domates) bu gaza özellikle hassas sebzelerin (brokoli, lahana, havuç, salatalık, yeşil fasulye, biber, marul) birlikte durmaması gerekir.
Taze et, şarküteri, balık ve tavuk gibi ürünleri, satın aldıktan hemen sonra buzdolabında saklamalı, dışarıda açıkta bırakmamalısınız.
Buzdolabının arka tarafına nemli gıdaları koymayın. Soğuk hava ile temas edince donabilirler. Bu sebeple nemli gıdalarınızı donmaması için kapalı kapta saklayın.
Gıdaların dondurulmasında dikkat edilmesi gerekenler
Gıdaların dondurulacağı dondurucunun ısısı en az -18 °C veya daha soğuk olmalıdır.
Sadece 4 yıldızlı derin donduruculu buzdolapları taze gıda dondurmak için uygundur.
Sıvı haldeki yiyecekleriniz donma sırasında 1/10 genişleyeceğinden kabı ağzına kadar doldurmayın.
Dondurulacak gıdaları önce soğutucuda bir süre soğutun.
Dondurulup çözdürülmüş gıdaları asla tekrar dondurmayın.
Önceden dondurulmuş gıdalarla yeni dondurulacak gıdaları birbirine temas ettirmeyin.
Çok büyük miktarlarda yiyecekleri aynı anda dondurmayın. Yiyeceklerinizin kalitesinin en iyi şekilde korunabilmesi, olabildiğince çabuk ve hızlı dondurulması ile mümkündür.
Et ürünlerinin dondurulması
Kızartılmış veya pane edilmiş et ürünlerini dondurmaktan kaçınmalısınız.
Yağlar protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucuda saklanma ömürleri daha kısadır. Bu nedenle pirzola gibi yağlı etlerin daha uzun süre dondurucuda saklanabilmek için önceden yağlarının ayıklanması gerekir.
Et dilimlerinizin her birini zeytinyağı ile hafifçe yağladıktan sonra birer veya ikişer dilim halinde poşetlere koyarak dondurmanızı öneririz.
Kümes ve av hayvanlarının dondurulması
Küçük olanları tümüyle, büyük olanları parçalar halinde paketlemelisiniz.
Av hayvanları, kesimden 24 saat sonra parçalanmalıdır.
Ekstra yağ ekleme yaptığınız etlerinizi 3 ay, ekstra yağ ekleme yapmadığınız etleriniziyse 12 ay dondurulmuş olarak saklayabileceğinizden, etlere çözüldükten sonra yağ eklenmesi daha uygun olacaktır.
Balıkların dondurulması
1 kg’dan fazla olan, parçalara ayrılmış, donmaya hazır, temizlenmiş balıkları paketlemeden önce 1-2 saat dondurucuda bekletin. Daha sonra donduğunda balıkların üzerinde buz tabakası oluşacak şekilde, baş aşağı buzlu su içine daldırıp hemen paketleyin.
Balıklarınızı tercihen alüminyum folyo ile içerisinde hava kalmayacak şekilde paketleyin. Dondurulan balıkları ambalajından çıkarmadan soğutucu bölmesine koyarak çözdürün veya tamamen donmuş haldeyken pişirin.
Şoklama yöntemi ile dondurulan deniz ürünleri, ilk günkü tazelik ve vitamin değerinde kalır.
Sebzelerin dondurulması
Mevsiminde alınan sebzeler şok yöntemi ile dondurulabilir. Bu yöntemle sebzelerin rengi, tadı, kokusu ve C vitamini miktarını koruyabilirsiniz.
Şok yöntemi:
Suyu kaynattıktan sonra sebzeleri 1-2 dakika bu suda haşlayın. Hemen sonra 1 dakika kadar buzlusuda bekletin. Sebzeleri kurulayarak üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye dizin ve bu şekilde dondurucunuza koyun. Sebzelerin donduğuna emin olduktan sonra dondurucuya uygun plastik torbalarda veya hava almayan kutularda saklayın.
Brokoli, biber, bezelye, ıspanak, tatlı mısır, bal kabağı şok yöntemiyle dondurulabilir.
Bu şekilde dondurulmuş sebzelerin pişme süresi taze sebzelere göre 1/3 oranında daha kısadır.
Bezelye tarladan toplandıktan sonraki 2,5 saat içinde dondurulduğunda, gerçek tadını yitirmez.
İçinde fazla su barındıran salatalık, marul, kıvırcık salata ile ham veya çok olgun sebzelerin dondurulması uygun değildir.
Dondurulmuş sebzeler çözdürülmeden kaynar suda veya yağda pişirilmelidir.
Püre halinde dondurulmuş sebzeler pişirilmeden önce biraz çözülmeye bırakılmalıdır.
Çözülen sebzeler hemen kullanılmalı ve asla tekrar dondurulmamalıdır.
Özel poşetlerde kendi buharında mikrodalga fırında pişen sebzeler vitaminini kaybetmez.
Vakumlu ambalajlar içinde dondurulan sebzeler ilk günkü tazeliklerinde korunurlar.
Meyvelerin dondurulması
Bazı meyveler toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eder. Bu da meyvenin saklanma koşullarını belirler. Sadece olgunlaşmış meyveler dondurulabilir. Henüz tam olgunlaşmamış meyveler oda sıcaklığında saklanmalıdır. Eğer meyve toplandıktan sonra olgunlaşmıyorsa buzdolabında saklanmalıdır.
Eğer bir meyve aşırı olgunlaşmışsa çürük yerlerini kesip biraz limon suyu ekleyerek daha sonra tatlılarda kullanmak üzere püre halinde dondurabilirsiniz.
Dondurulan meyve ham olarak yenilebilir veya çözüldükten sonra jöle, marmelat, komposto ve turta yapımı için kullanılabilir.
Şekerle dondurulan meyveler, dondurulduktan sonra da koku ve tatlarını korurlar. Şekerle dondurulan meyveleri plastik kapta, şekersiz dondurulan meyveleriyse dondurucuya uygun plastik torbalarda dondurabilirsiniz.
Meyve doldurulan kapta, mutlaka biraz boş yer kalmasına dikkat etmeniz gerekir, çünkü donan meyveler genleştikleri için irileşirler.
Pişmiş yemeklerin dondurulması
Dondurulacak yemeklerin az baharatlı olmasına dikkat edin. Bazı baharatlar uzun süre depolandıkları zaman tadları değişir ve keskinleşir.
Yiyeceklerin saklama süreleri içerisimde kullanılan yağa bağlıdır.
Uygun olan yağlar: Margarin, dana yağı, zeytinyağı ve tereyağı.
Uygun olmayan yağlar: Yer fıstığı ve domuz yağı.
Hamur işlerinin dondurulması
Pişirilmemiş turta, pasta, kek, börek ve hamurun dondurulması mümkündür.
Tüm pastaların taze olarak dondurulması gerekir. Eğer sıcak olursa daha iyi sonuç alınabilir.
Pasta ve keklerin yumuşamaması için jöle, marmelat ve meyveler tamamen çözüldükten sonra kullanılmalıdır.
Kekleri saklama kaplarında dondurmanız daha uygun olacaktır.
Hamurun folyodan ayrılmasındaki zorluktan dolayı alüminyum folyo kullanılmayı tercih etmemenizi öneririz.
Çözülen pastalar 5-10 dakika, 150-200 °C sıcaklıkta ısıtıldığı takdirde oda sıcaklığında çözülenlere göre daha taze olur ve aromalarını korurlar.
Süt mamulleri ve yumurtanın dondurulması
Süt ve sıvı haldeki yağlar dondurulmaya uygun değildir. Tereyağı dondurucuda saklanabilir.
Yumurtalar kabuklu olarak dondurulamaz. Sarısı ile beyazı ayrı ayrı ya da tamamen karışmış şekilde dondurulabilir. Donmuş yumurtayı buzdolabında çözdürmeli ve hemen kullanmalısınız.
Büyük kalıp halinde alınan peyniri, küflenmemesi açısından küçük bloklar halinde porsiyonlayarak dondurun.
Dondurulan peyniri, daha sonra rendeleyerek özellikle börek yapımında kullanabilirsiniz.